Mètode Tradicional

Què és el mètode tradicional?

El mètode tradicional del vi escumós és un procés de producció de vi escumós que es va desenvolupar a la regió de Champagne, a França, al segle XVIII. Aquest mètode consisteix en la producció de vi escumós a partir de l’afegiment de llevats i sucres a un vi base, que es fa fermentar dues vegades, primer a barril i després a ampolla.

Passos d’elaboració de vi amb el mètode tradiccional

El primer pas del mètode tradicional és la producció del vi base, que es fa amb raïm blanc o rosat. Després, es fa una primera fermentació en barril, que dura de tres a sis mesos. Un cop finalitzada la primera fermentació, es filtra el vi i es transvasa a ampolles de champanera, on es fa la segona fermentació. Aquesta segona fermentació és la que produeix les bombolles de diòxid de carboni que donen al vi escumós la seva característica espurna.

Després de la segona fermentació, el vi es conserva a les ampolles durant un període de temps que pot anar de quinze mesos a diversos anys, depenent de la qualitat del vi que es vulgui obtenir. Durant aquest període, es fa una “criança a criquet”, és a dir, es fa girar les ampolles lleugerament cada dia per tal de que el llevat que ha quedat al fons de les ampolles es distribueixi uniformement pel vi. Aquest procés és el que dóna al vi escumós la seva complexitat i elegància.

Finalment, un cop finalitzat el període de criança, es fa una selecció dels vins més adequats per a la producció del vi escumós, es filtren i es dosifiquen (s’afegeixen sucres i llevats per a la tercera fermentació) i es tanquen amb una rosca de cava. Aquesta tercera fermentació és la que dóna lloc a les bombolles de diòxid de carboni que es veuen a la copa quan es serveix el vi escumós. Un cop finalitzada la tercera fermentació, el vi es deixa madurar durant un període de temps addicional abans de ser embotellat i venut al mercat.